Over gelukzalige totaalbeleving

blog paul1

Maastricht en Antwerpen zijn sowieso sfeervolle steden, maar in de Kersttijd is het helemaal raak. Duizenden lichtjes tooien de bomen en de bezoekers vergapen en vermaken zich. Geen wonder dat december een ongekend drukke maand is in de toeristische jaarkalender en ook de evenementenbureaus merken dat. Wij krijgen momenteel veel aanvragen voor actieve programma’s zoals icecarving en natuurlijk ook voor onze culinaire arrangementen.

Maar daar gaat het mij nu niet om. Ik constateer eens te meer hoe snel de festivalisering terrein wint. In een paar jaar tijd groeide het Oktoberfest in Sittard uit van een kleinschalig gelegenheidsevent tot een van de grootste in zijn soort in Europa. En de Kerstmarkten in de grotten van Valkenburg kennen ongekende bezoekersaantallen en de overnachtingscijfers in december kunnen zich meten met die van de zomer.

In Maastricht is de toeristische jaarkalender ingedeeld thema’s om zo de herkenbaarheid in de hand te werken. Het samen beleven krijgt steeds meer betekenis. De grote dance-events daarvan wel het mooiste voorbeeld. Op die festivals heerst een bijna religieuze sfeer en de muziek wordt als ‘uplifting’ ervaren. Het gaat om een gelukzalige totaalbeleving.

Voor de beleving van Kerstsfeer en Winterpret moet je aan het eind van het jaar in Maastricht of Antwerpen zijn. Bourgondisch genieten van ‘the most wonderful time of the year.’

paul 't lam

Blog door Paul ’t Lam